Op t' gemak zadelmak

Er wordt me regelmatig de vraag gesteld hoe ik te werk ga of wat mijn manier is om paarden zadelmak te maken. Om heel eerlijk te zijn, kan ik daar vreemd genoeg geen pasklaar antwoord op geven. Zelfs iedere keer als ik herbegin is het "anders", simpelweg omdat ieder paard wel een paard is, maar tegelijk ook anders is. Niet enkel is ieder paard verschillend van kleur, bouw en fokrichting maar ook ieder paard heeft een eigen karakter, andere gevoeligheden, andere noden en behoeften en daaruit volgend dus ook een andere manier van voorbereiding en benaderen. 

Lees meer »

Voel je vrij mijn blog-artikelen te delen

en anderen te inspireren


Een angstig paard? Baan geen weg om angsten heen...

Een harmonieus leven met je paard begint wanneer angst verdwijnt... Als je moeilijkheden met je paard ervaart doordat hij veel signalen van angst, spanning en stress doormaakt tijdens het rijden, dan voelt dat helaas niet enkel aan als een teleurstelling doordat het steeds onrustig rijden betekent, maar ook kan je geduld serieus op de proef worden gesteld. Het voelt aan als ter plaatse trappelen en zeker niet als vooruitgang. De angt-signalen van je paard kunnen heel uiteenlopend zijn en danig heftig worden dat rijden zelfs bijna onmogelijk of toch zeker enorm bemoeilijkt wordt.

Lees meer »

Delen zou leuk zijn ;-)


Gouden teugels geeft je paard nog geen vleugels...

Ieder van ons geeft een eigen vrije  interpretatie en/of invulling aan de noden en behoeften die belangrijk zijn voor ons paard om goed te kunnen functioneren. In feite is er maar één belangrijk medicijn, je paard zou simpelweg gelukkig moeten zijn. Een gelukkig paard verbetert daarnaast niet enkel zijn/haar resultaten en prestaties, maar ook de werkbaarheid en leerbereidheid. Het bepalen van gelukkig zijn, is een aaneensluiting van verschillende medebepalende factoren zoals: voeding, huisvesting, gezondheid, maar ook sociale interactie of contact met soortgenoten, voldoende onbelaste bewegingsvrijheid, afwisseling, afleiding/ontspanning, liefde en aandacht, correct leiderschap, ...

Lees meer »

Longeer en leer...

Al te vaak wordt longeren nog gezien als een hulpmiddel om een paard moe te maken, echter ga je steeds meer en langer moeten longeren om je paard moe te maken omdat hij/zij hierdoor steeds meer conditie opbouwt. Dus eigenlijk is het een straatje zonder einde...

Lees meer »

Dat ene paard...

Heb jij ook dat ene paard waar je niet verder mee geraakt, waar je alles al hebt geprobeerd maar niets lijkt echt te werken of te helpen? Er is geen grotere frustratie dat je kiest voor een lekker uurtje ontspanning, even het hoofd leegmaken.... Maar telkens eindigt een lekker ritje in mineur of soms zelfs terreur. Je loopt voortdurend te wikken en te wegen of dit wel is wat je wil, je overweegt telkens opnieuw je paard/pony te verkopen maar je emotionele band doet je deze beslissing telkens ontlopen. En terecht, misschien is er toch een manier voor dat waar je mee "vecht".

Lees meer »

Corrigeren VS Belonen

Over het algemeen zijn we snel geneigd ons paard te corrigeren en duidelijk te maken wat niet mag of ongewenst is. Corrigeren en terecht wijzen is uiteraard geen overbodige luxe en kan zeker nodig zijn. Echter moeten we ons de vraag stellen over de manier waarop, daarnaast datgene wat en hoe we iets willen bereiken en/of het ons dan ook daadwerkelijk dichter bij gewenst gedrag brengt. Alsook wordt angst en onrust al te dikwijls (voor 90%) ervaren en gezien als ongewenst gedrag, al zou in dergelijke situaties een geruststellende handeling en een gebaar van vertrouwen meer gepast zijn. Indien we onrust en overmatige spanning benaderen met corrigeren, spanning en onnodige extra druk, zal angst alleen maar toenemen en kan dit zelfs leiden tot probleemsituaties en trauma's. Probeer dus gevoelig te zijn voor de signalen die je paard uitstraalt en het juist interpreteren ervan.

Lees meer »

The eye of the breeder...

Niet de hengst, nog de merrie-lijn maar het doordacht oog van de fokker brengt betere sportpaarden. De voorgenoemde eigenschappen zijn enkel op papier geformuleerde of toegevoegde meerwaarden, het zegt echter weinig en is zeker niet alles omvattend voor het verkrijgen van kwaliteit. De hedendaagse markt is hier echter voor een groot deel op gebaseerd en toegespitst en bepaalt dikwijls ook de marktwaarde.

Lees meer »